середу, 15 червня 2011 р.



Знання з теми "Тиск" ми постійно використовуємо у своєму житті. Ось деякі приклади:


  Важкий гусеничний трактор, маса якого становить десятки тисяч кілограмів, чинить на ґрунт тиск 40 – 50 кПа, тобто всього в 2 — 3 рази більший, ніж хлопчик масою 45 кг. Пояснюється це тим, що вага трактора розподіляється на велику площу. А ми встановили, що чим більша площа опори, тим менший тиск чинить та сама сила на цю опору.

  Залежно від того, малий чи великий тиск треба мати, площу опори збільшують або зменшують. Наприклад, щоб ґрунт міг витримати тиск будинку, який споруджують, збільшують площу нижньої частини фундаменту.

  Шини вантажних автомобілів і шасі літаків роблять значно ширшими, ніж легкових. Особливо широкими роблять шини в автомобілів, призначених для пересування в пустинях.

  Важкі машини, такі, як трактор, танк або болотохід, маючи велику опорну площу гусениць, проходять по такій болотистій місцевості, по якій не пройде людина.
З другого боку, при малій площі поверхні можна невеликою силою створити великий тиск. Наприклад, вдавлюючи кнопку в дерево, ми діємо на неї із силою близько 50 Н. Оскільки площа вістря 0,1 мм2, то тиск на дерево становить 50 000 000 Па = 50 000 кПа. Цей тиск у 1000 раз більший від тиску, що його чинить гусеничний) трактор на ґрунт.


 Леза різальних і вістря колючих інструментів (ножів, ножиць, різців, пилок, голок тощо) добре загострюють. Гостре лезо має маленьку площу, тому навіть від малої сили створюється великий тиск, і таким інструментом легко працювати.

  Різальні й колючі пристрої трапляються і в живій природі — це зуби й кігті, дзьоби, шипи тощо. Усі вони з твердого матеріалу, гладенькі й дуже гострі.


Немає коментарів:

Дописати коментар